Световната криза с коронавируса е създала добра среда за разпространение на дезинформация, фалшиви

...
Световната криза с коронавируса е създала добра среда за разпространение на дезинформация, фалшиви
Коментари Харесай

МВР преброи 160 фалшиви новини за половин година

Световната рецесия с ковид е създала добра среда за разпространение на дезинформация, фалшиви вести, агитация и хибридни интервенции на територията на Европейския съюз. Това написа за активността на Министерство на вътрешните работи за първите шест месеца на годината. Министерство на вътрешните работи е преброило подправените вести - 160.  " Установени са основните сайтове, които разпространяват неистинска информация и публикации ", настояват от силовото ведомство, само че не ги показва.

" Пандемията нанесе вреди върху единството на Европейски Съюз, само че в дълготраен проект единствено наднационалните решения могат да обезпечат ефикасен и интегриран отговор на последствията от актуалната рецесия. По време на разпространяването на COVID-19 се следи интензифициране на потока от дезинформация, агитация и подправени вести, а рецесията се употребява като инструмент за осъществяване на хибридни интервенции и акции на територията на съюза. Рискове за стабилността и единството на Европейски Съюз не престават да са разрастването на популизма и евроскептицизма. По време на пандемията в някои страни се следи понижаване на престъпността, само че с облекчаването на ограничаващите ограничения тя стартира да се връща към предходните си размери и обсег ", се споделя в отчета.

В него се регистрира се спад на битовата престъпност за сметка на тази в онлайн пространството, написа. Наред с фалшивите вести и пропагандата се усилват измамите, спекулата с цените на медикаменти и медицински артикули, както и апели за " деструктивни дейности ".

Министерство на вътрешните работи цитира данни на Международната организация по миграция, че за поредна година има понижаване на миграционните потоци към Европа, в това число и към нашата страна. " Ефектите от пандемията ускоряват обществените и икономическите проблеми в страните, източници на миграция към Европейски Съюз, което може да докара до увеличение на миграционния напън по границите на съюза ", твърди докладът.

Във вътрешен проект Министерство на вътрешните работи отбелязва, че пандемията е задълбочила проблемите на здравната и социалната системи. Повишената безработица и неприятната икономическа среда са предпоставки за недоволство и напрежение. То се усилва и от дезинформационни акции.

Ограничителните ограничения, наложени през март, и апелите всички да останат по домовете си за няколко седмици са повлияли позитивно върху битовата престъпност. Министерство на вътрешните работи регистрира спад по този индикатор. Но признава, че с отпадането на ограниченията броят на закононарушенията още веднъж е тръгнал нагоре. Регистрира се и увеличение на закононарушенията, осъществявани в онлайн средата. Става дума за измами и далавера, предимно с цените на медикаменти и медицински артикули.

Още преди няколко месеца основният прокурор Иван Гешев разгласи, че. След това започнаха взаимни инспекции на няколко институции. Те бяха съсредоточени най-вече по аптеките. Бяха открити няколко случая на изкуствено повишени цени, само че за съществени нарушавания не е съобщавано. Според доклада на Министерство на вътрешните работи за първите шест месеца на година са открити 52 случая на далавера с цени.

" От началото на здравната рецесията се следи неколкократно нарастване на киберпрестъпността - сигнали за онлайн измами и уеб сайтове, разпространяващи подправени вести и създаващи дезинформация в обществото. Дейността на проведената престъпност се преориентира в онлайн пространството, обществените мрежи и тъмната мрежа " Dark Net ". Голяма част от тях засягат уязвимости, породени от пандемията, като да вземем за пример продажби на повишени цени на лекарствени артикули, медикаменти против COVID-19 и медицински произведения (тестове, защитни ръкавици, маски и т.н.) ", изяснява докладът.

Затова в ГДБОП била основана организация за ежедневен мониторинг в Интернет пространството за разпространяване на подправени вести, спекулации с цени на лекарства и защитни средства, както и за апели и подбуди към деструктивни дейности. 

Намалели са количествата на контрабандния алкохол поради пренасочването на големи количества алкохол за произвеждане на дезинфектанти, написа още Министерство на вътрешните работи. 

Отчетът на Министерство на вътрешните работи официализира и непрекъснатите хвалби на Гешев за триумфите против телефонните измами. Според документа тези закононарушения са намалели с над 90% по отношение на същия интервал на предходната година. За шестте месеца на 2020 година са регистрирани 41 измами, а година по-рано – 439.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР